Saturday, May 26, 2012


Een paard hebben is leuk maar vergeet niet dat het ook zeer belangrijk is om te zorgen voor een goede verzorging van je paard. In de meeste gevallen wordt er zeer goede verzorging gegeven aan paarden maar soms door onwetendheid of laksheid worden ze verwaarloosd. Voor je op het punt staat een paard aan te schaffen zul je je moeten realiseren dat een paard het liefst dagelijkse verzorging nodig heeft van een uur of langer.
De volgende stappen zul je regelmatig moeten ondernemen om voor een goede verzorging voor je paarden te zorgen.
Ten eerste de hoeven. Natuurlijk een belangrijk punt want wanneer het paard geen goed verzorgde hoeven heeft kunnen op den duur allerlei verschillende lichamelijke klachten voorkomen. Met een hoevenkrabber kun je de hoefzool uitkrabben zodat vuil en steentjes verwijdert worden, kijk vooral op plekken waar steentjes kunnen blijven steken zoals achter het ijzer. Eveneens kun je een harde borstel gebruiken om grof vuil te verwijderen. Als je dit regelmatig doet en vooral voor en na het rijden zal je paard hiermee geen problemen krijgen.
Als je paard in een stal staat dien je deze dagelijks schoon te maken, een vieze stal vind een paard niet prettig en als deze op een vochtige ondergrond staat kunnen hierdoor ook diverse aandoeningen ontstaan aan de hoeven wat ''mok'' heet. Kijk ook altijd de water en voerbak of deze nog schoon is, het kan altijd voorkomen dat je paard hierin per ongeluk in heeft gepoept. Zorg ervoor dat de stal genoeg frisse lucht heeft en dat deze droog en tochtvrij is met voldoende licht en een temperatuur rond de 14 graden celcius. De grootte hoort op zijn minst negen vierkante meter te zijn.
Een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je paard is het borstellen. Dit is zeer goed voor de huid en hierdoor gaat je paard ook een veel schonere mooie vacht krijgen. Zorg ook regelmatig ervoor dat je grof vuil en losse haren verwijdert met een harde borstel en een roskam.
Je kunt je paard ook altijd een plezier doen door hem te masseren met een speciale massage borstel die je in iedere paardenwinkel krijgt, hem eens af en toe na te gaan of er geen horzel eitjes in hun vacht zit en deze te verwijderen met een horzelmesje, de losse haren te verwijderen met een plastic borstel en de staart uit te klitten.
Naast dit alles moet je ook nog zorgen voor goede voeding voor het paard maar dit is natuurlijk duidelijk. Net als ons hebben zij ook graag een goede maaltijd. Naast het normale eten worden paarden ook graag beloont met speciale paarden snoepjes.

No comments:

Post a Comment