Saturday, May 26, 2012


Paarden dekken rassen informatie. Veel mensen die voor het eerst een paard kopen overwegen niet goed welk ras het beste aansluit bij hun wensen, dit gebrek aan zorgvuldigheid kan een belangrijke fout zijn. Sommige van ons denken meer na over welke auto het beste bij hun past dan dat ze dat met een paard doen!
Maar om dit iets te verduidelijken bij aanschaf van een auto denken we niet alleen aan het functionele over van hoe we van punt A naar punt B komen. We willen namelijk ook een mooie auto, met veel ruimte, en het liefst zoveel mogelijk technische foefjes. En willen we vaak iets vervoeren dan kiezen we voor een pick-up of een bestelbus.
Deze overwegingen worden bij het kiezen van een paard vaak niet in acht genomen. Meestal word er alleen gedacht aan het paardrijden zelf. Maar om een zo goed mogelijk paard te kiezen wat bij je wensen aansluit is het zeker wel belangrijk je hierin te verdiepen.
Ieder paarden ras heeft zijn eigen kenmerken die hem onderscheiden van andere paarden soorten. Dus bij het paarden dekken is het belangrijk met welk ras je je paard laat dekken. Hier heb ik enkele voorbeelden die de verschillen van de rassen beschrijft in hun secundaire behoeften (alles naast het paardrijden zelf dus):
Ben u op zoek naar een elegant paard, wat er ook erg mooi uitziet? dan kan de Arabier wat voor u zijn. Misschien bent u meer op zoek bent naar een paard wat gemakkelijk met de meest ruige terreinen kan omgaan dan is de Quarter Horse wat voor jou.
Wat je wensen ook zijn, er zijn altijd wel rassen die beter zijn dan de andere in de dingen die jij van je paard verwacht.
          
Paarden dekken hoe gaat dat?
Vaak vragen mensen wat nou de beste tijd is om je paard te dekken. Aangezien een merrie de beste vruchtbaarheid heeft vanaf eind april tot en met eind juli is dit de beste tijd om je paard te dekken of te insemineren. Op deze manier is de kans het grootst dat dit voor nageslacht kan zorgen.
De cyclus bij paarden duurt ongeveer 21 dagen en de tijd dat ze hengstig zijn duurt meestal zo’n 5 dagen. na die 5 dagen vind de eisprong plaats en als de cyclus een beetje is gestabiliseerd dan kan worden begonnen paarden dekken of insemineren. Het beste kun je dit zo’n 2 dagen voordat de hengstigheid is afgelopen mee starten. de draagtijd van paarden is 11 maanden, en jongeren worden dan ook meestal geboren in het voorjaar en in de zomer.
In Nederland zijn er tal van bedrijven die hun paarden beschikbaar stellen als dekhengst, ondanks de meeste paarden tegenwoordig geinsemineerd worden gebeurt het in zo’n 20% van het paarden dekken nog op de natuurlijke manier. Het grote probleem die paardenhouders vaak hebben met natuurlijke dekking is dat het risico’s met zich mee brengt, het kan namelijk ook gebeuren dat een geslachtsziekte word overgedragen. Ook zijn paarden enorme sterke dieren waarbij het ook kan voorkomen dat de dekhengst zichzelf of de merrie verwond.
Een ander onvoordelig iets bij paarden dekken is dat de dekhengst heel veel sperma produceert, wel zoveel dat dit genoeg kan zijn om wel 20 tot 30 merrie’s te bevruchtten. Vandaar dat insemineren steeds vaker word gebruikt.
Paarden Dekken
Om een dekhengst in de stemming te brengen loopt de paardenhouder vaak heen en weer langs de box van het paard, met een hengstige merrie De hengst springt dan op een nep merrie  en via de kunstschede komt het sperma van het paard in een reservoir terecht. Daarna controleren de houderijen het sperma op kwaliteit, nemen een deel voor eigen gebruik, en voor het andere deel kunnen ze ervoor kiezen om het in te vriezen of om te verkopen.
Bij insemineren blijft het sperma 2 dagen lang in de baarmoeder zitten van de merrie en na 3 weken word gecontroleerd of de merrie drachtig is en 3 weken na de eerste controle word dat meestal nogmaals gedaan.
In dit filmpje word een paard geboren: Klik hier Kijk ook de rest van onze Paarden Dekken artikelen!

No comments:

Post a Comment