Paarden dekken: Draagtijd



Paarden dekken: Paarden hebben een nog langere draagtijd dan mensen waar mensen gemiddeld zo’n 266 dagen draagtijd hebben is het bij paarden 335 dagen of 11 maanden ongeveer. Er moet wel bij gezegd worden dat er grote afwijkingen zijn in de draagtijd van paarden en pony’s, dat komt voornamelijk door het seizoen. Vaak is het namelijk zo dat als een merrie laat in het seizoen bevalt van een veulen, dan is de draagtijd vaak korter. Vanwege deze lange draagtijd duurt het ook lang bij de drachtige merrie voordat je begint te zien dat er wat in dat buikje aan het groeien is. Als je toch benieuwd bent of dat na het paard dekken de merrie wel drachtig is geworden dan kan je een dieren arts om hulp vragen. Die maakt dan een echo om te zien of ze inderdaad drachtig is.
Paarden dekken: vlak voor het bevallen
Je zult vlak voordat je paard of pony moet bevallen zien dat de beide uiers zullen opzwellen. Wat er dan gebeurt is dat er een soort wassachtige spul rondom het tepelkanaal zal vormen. Dit hoeft niet te betekenen dat de merrie nog dezelfde nacht zal bevallen maar het is wel een teken dat het bijna zover zal zijn. Let dus goed op deze signalen, en loop als het zo ver is even net een paar keer extra op een dag naar je paard.
Lees alles over paarden dekken in onze andere artikelen
Het kan zelfs dan nog zo zijn dat je een paar dagen moet wachten. In deze periode moet je ervoor zorgen dat de stal hygienisch is schoongemaakt en ook moet de merrie in een rustige omgeving staan zodat zij in een soort trans kan komen.
Het komt zelfs ook vaak voor dat de paardeigenaar zelfs een paar nachtjes zal moeten moeten waken s’nachts voordat het veulentje ter wereld komt. Het komt vaak voor dat eigenaren de bevalling missen terwijl ze er zoveel tijd bij hebben gezeten. Dit komt omdat de bevalling bij paarden vrijwel altijd soepeltjes verloopt.

Paarden dekken: de bevalling
Bij een verlossing hoort de veulen altijd op zijn rug met de vier benen tegen zijn buik opgevouwen in de baarmoeder te liggen. Zodra de verlossing begint moet het veulen om zijn as draaien zodat hij op zijn buik ligt. Eerst strekt het veulen zijn voorbenen uit.
Als hij dan met zijn hoofd en hals door de bekken van de merrie schuift strekken ook de achterpoten zich uit. Als bij het draaien van het veulen om zijn as  de hoefjes van zijn dan nog gebogen achterbenen vast komen te zitten in de bekken van de merrie dan krijg je een hurkzit. In deze positie kunnen de benen van het veulen de bekken niet voorbij, de achterbenen blokkeren dan de bekkeningang door de verticaal staande benen. Trekken helpt hier niks bij, de achterbenen moet namelijk eerst gestrekt worden voordat het veulen erdoor kan
Voor meer informatie over paarden dekken in het algemeen verwijs ik u naar onze category paarden dekken
Wat je misschien ook leuk vind:
  1. Paarden dekken: paarden fokker beroep

No comments:

Post a Comment